Bejelentkezés   Regisztráció Kosár (0Termék, 0Ft)

Amerika

A kakaóbab jellegzetes íze nagymértékben függ attól, hogy melyik országból származik. Éppúgy, mint például a borszőlő esetében, a jellegzetes ízvilágot meghatározza a talaj típusa, a termesztés módja és feltételei, illetve az adott növény fajtája is. A kakaótermesztés nem egyszerű feladat. A növény csak forró, de ugyanakkor csapadékos éghajlaton él meg, kizárólag az egyenlítő 20. szélességi körén belül. Bár a forróság elengedhetetlen a jó terméshez, mégis óvni kell a direkt napsütéstől: a növény leginkább árnyékos helyeken, magasabb fák alatt érzi jól magát.

A különböző területek felfedezéséhez kattintson a kiválasztott kontinensre!

Mexikó

A kakaótermesztés őshazájának is hívhatnánk, hiszen az őslakos maják először Mexikó területén (illetve a környező vidékeken) háziasították és termesztették a növényt. Bár a kakaó eredetileg nem innen, hanem az Amazonas felső folyása mellől, a mai Brazília, Peru és Ecuador területéről származik.

Ízvilág: Élénken savas,

Nicaragua

Bár nem számít nagy kakaótermelő országnak (a világszintű termelés kevesebb, mint 0,5%-a származik innen), magas minőségű kakaójával mégis kiemelkedik a piacon. Főként Criollo fajtát, illetve Criollo-Forastero keveréket termesztenek.

Ízvilág: Enyhén fanyar és kesernyés, de mégis nagyon intenzív kakaó íz.

Dominikai Köztársaság

A karibi szigetország kb. 32 000 tonnás éves kitermelésével kifejezetten nagy kakaótermelőnek számít.

Ízvilág: Kesernyés és élesen savas, illatos dohány jegyekkel

Kolumbia

A Dél-Amerika északnyugati részén fekvő ország, mely nevét a kontinens európai felfedezőjéről, Kolumbusz Kristófról kapta, remek kávé és kakaótermő terület. Legismertebb kakaófajtái: Trinitario és Criollo.

Ízvilág: Kissé gyümölcsös és keserű, intenzív kakaó ízzel.

Venezuela

A Karib-tenger partjainál található trópusi ország a híres Criollo kakaófa otthona, mely már a 16. század óta közkedvelt fajtának számít. A Criollo kakaó legtisztább, legjobb minőségű formája az úgynevezett Porcelana kakaó, amely árában is egy magasabb színvonalat képvisel. Az érdekes Porcelana elnevezés az éretlen gyümölcs enyhén áttetsző, porcelán-szerű színéből ered.

Ízvilág: Érett szilvára és cseresznyére emlékeztető, vegyes gyümölcsös

Ecuador

Az Arriba kakaófajta hazája, mely finom, virágos-fűszeres aromája miatt sokak kedvence.

Ízvilág: Harmonikus virágos (jázmin).

Peru

Dél-Amerika harmadik legnagyobb, valamint az Andok legnagyobb területű országa. Peru trópusi klímája tökéletes feltételeket teremt a kakaótermesztésre. Tudósok kutatása szerint a kakaó eredetileg erről a vidékről, az Amazonas felső folyásának területeiről származik.

Ízvilág: Enyhén kesernyés, friss gyümölcs jegyekkel.

Brazília

Latin Amerika legnagyobb kakaótermelő országa. Az első kakaócsemetéket is innen telepítették át a 19. században Nyugat-Afrikába, mely mára már a világ legnagyobb kakaótermelő területe.

Ízvilág: Kiegyensúlyozott, kissé savas ízű, gyakran enyhe gyümölcsös jegyekkel.

Bolívia